Het Pensioenakkoord en de uitwerking daarvan
Begin juli 2020 bereikten werkgevers, vakbonden en het kabinet overeenstemming over de uitwerking van het Pensioenakkoord. Het Pensioenakkoord gaat met name over het pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd, zoals jouw pensioen bij SPF. Het Pensioenakkoord voorziet in een fundamentele hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel.
In mei 2021 gaf de minister aan dat het wetgevingstraject vertraging oploopt en dat de inwerkingtreding van het nieuwe pensioenstelsel uiterlijk per 1 juli 2023 plaatsvindt. De komende jaren nemen we geleidelijk stappen om het nieuwe stelsel toe te passen. Uiterlijk per 1 januari 2028 moet SPF over zijn op de nieuwe pensioenregeling.
Klik hier of op de afbeelding en je weet binnen 3 minuten wat het betekent!
Voordat alle pensioenregelingen zijn aangepast, moet er nog het nodige gebeuren. Allereerst moet de uitwerking van het Pensioenakkoord zelf op vele punten nog weer nadere uitwerking krijgen, voordat een en ander kan worden vastgelegd in wetgeving. Ten tweede moeten sociale partners nog de nodige besluiten nemen. En tot slot moeten ook pensioenfondsbesturen nog besluiten nemen. Daarom is nu nog niet bekend, wanneer de pensioenregelingen die SPF uitvoert, worden overgezet naar de nieuwe regels.
Wat we al eerder communiceerden, vind je in het rechter menu.
Hieronder lees je wat er tot nu toe bekend is over het nieuwe pensioenstelsel en de nieuwe regels voor pensioen. De komende tijd wordt meer bekend over wat dit betekent voor je persoonlijke pensioen. Dit laten we je natuurlijk weten.
In het nieuwe pensioenstelsel blijven de sterke punten uit het huidige stelsel behouden:
- Als je met pensioen bent, blijf je zo lang je leeft pensioen ontvangen.
- Pensioen blijft een van de arbeidsvoorwaarden in het arbeidscontract met je werkgever.
- Je bouwt automatisch pensioen op door samen met je werkgever premie te betalen. Je betaalt jouw deel automatisch van je bruto salaris.
- We delen de kosten en de risico’s, en we beslissen samen. Daardoor kunnen we economische tegenvallers beter aan dan wanneer ieder voor zich handelt.
Meer weten? Klik
hier.
- De bedoeling is dat het nieuwe systeem eerlijker wordt en dat de betaalde premies in je eigen pensioenspaarpot terechtkomen.
- Wel is de verwachting dat het nieuwe pensioen minder zeker wordt dan nu, omdat de beleggingsresultaten van het pensioenfonds meteen verwerkt moeten worden in de pensioenuitkeringen en in de individuele pensioenspaarpot. Het pensioen kan daardoor sneller verhoogd worden, maar als het minder gaat kan het ook sneller verlaagd worden.
- De nieuwe regels voor pensioen leggen de nadruk op waar het om gaat bij pensioenopbouw: de ingelegde premie gebruiken om te beleggen en zo geld verdienen voor een goed pensioen. Samen vormen we een reserve voor mindere tijden. Zo voorkomen we dat de ene generatie slechter af is dan de andere, bijvoorbeeld als de economie net in een dip zit wanneer jij met pensioen gaat. Dat risico delen we samen.
Meer weten? Klik
hier.
Wanneer merk ik iets van de veranderingen?
- De komende jaren nemen we geleidelijk stappen om het nieuwe stelsel toe te passen. Uiterlijk per 1 januari 2028 moet SPF over zijn op de nieuwe pensioenregeling.
- Eerst wordt het uitgewerkte akkoord nog omgezet in wetgeving. Vervolgens moeten sociale partners en daarna ook het Bestuur van SPF, binnen de kaders van die wetgeving de nodige keuzes maken.
Meer weten? Klik
hier.
Moet ik zelf actie nemen?
Je kunt nu nog zelf geen actie nemen. Het Pensioenakkoord wordt nu verder uitgewerkt door het kabinet en de sociale partners. Werkgever en de vakbonden gaan besluiten nemen over de toekomst van de pensioenregeling van SPF. En ook het Bestuur van SPF moet nog de nodige besluiten nemen. Het gaat daarom nog wel enige tijd duren voordat duidelijk is wat het Pensioenakkoord voor jou persoonlijk betekent.
Meer weten? Klik hier.
Een bedrag ineens opnemen
Vanaf 2024 krijg je de mogelijkheid om een bedrag op te nemen. Dat zit zo: als je met pensioen gaat, kun je ervoor kiezen een deel van je opgebouwde pensioen in een keer te laten betalen. Dat staat in een nieuwe wet. Maar hierover is nog discussie en de invoering van deze mogelijkheid wordt misschien nog uitgesteld.
Je kunt niet je hele opgebouwde pensioen in een keer opnemen. Het gaat om maximaal 10% van het pensioen dat je dan opneemt. Minder mag ook. Als je een bedrag ineens opneemt, gaat wel je maandelijkse levenslange pensioen omlaag. Je moet dus voor jezelf goed bepalen of je met dat lagere pensioen kunt leven zoals je wilt leven. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat het voor iedereen persoonlijk betekent. We kunnen nog geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen.
Bedrag ineens en de Belastingdienst
Als je een bedrag ineens opneemt, kan dat gevolgen hebben voor je belastingaangifte. En ook voor eventuele toeslagen die je krijgt, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Wat de gevolgen zijn hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag dat je opneemt. Ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol.
Je mag met het geld doen wat je wilt
Als je met pensioen gaat, kun je kiezen voor een bedrag ineens. En wat je ermee doet? Je mag zelf weten waaraan jij het geld uitgeeft.
Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag in 1 keer
Stop je met werken voordat je AOW ingaat? Bij SPF kun je dan kiezen voor een hoger pensioen tot aan je AOW-leeftijd. Als je dat wilt, kun je niet ook nog kiezen voor een bedrag ineens. Die combinatie is volgens de wet niet mogelijk.