Wet toekomst pensioenen en deelnemersonderzoek

Begin oktober liet minister Schouten weten dat de Wet toekomst pensioenen (Wtp) een half jaar later ingaat, namelijk per 1 juli 2023. Maar SPF moet toch door met de voorbereidingen, want uiterlijk 31 december 2026 moet de invoering van de nieuwe pensioenregeling zijn afgerond. Die datum is niet veranderd na het uitstellen van de ingangsdatum naar 1 juli 2023.
Vanaf de ingangsdatum volgt een transitieperiode. Dat is de periode waarin werkgevers en pensioenuitvoerders omschakelen van de bestaande pensioenregelingen naar de nieuwe.
In deze periode moet er overeenstemming bereikt worden tussen de werkgever, de deelnemers en de pensioenuitvoerder over de nieuwe pensioenregeling. Ook afspraken over eventuele compensatie moeten dan duidelijk worden.
Behandeling in de Tweede Kamer
Wie het nieuws volgt, weet dat er veel gesproken wordt over de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. De behandeling in de Tweede Kamer lijkt steeds langer te duren. Er zijn nog heel wat onderwerpen waar veel vragen over zijn. Omdat het zo'n omvangrijke en ingewikkelde wet is, met grote gevolgen voor ieders pensioen, willen de Kamerleden de wet stapje voor stapje doornemen.
De vragen die leven in de Kamer gaan onder meer over de vraag of het wel veilig is om de oude pot pensioengeld over te zetten in een nieuw systeem. Ook de verdeling van het geld over de verschillende generaties is nog onduidelijk. Daarnaast zijn er vragen over de inspraak die werknemers bij de omzetting krijgen en of deelnemers begrijpen wat dit allemaal voor hen betekent. Bijvoorbeeld over het partnerpensioen of de risico's van beleggen.
Nadat de Wtp in de Tweede Kamer is behandeld, moet het wetsvoorstel ook in de Eerste Kamer worden besproken. Ook dat kost tijd. De inwerkingtreding van de wet is al uitgesteld naar 1 juli 2023. Wordt ook die datum niet gehaald, dan blijven deelnemers en gepensioneerden langer in het huidige stelsel.
Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor mij?
Op de website van SPF vind je wat er tot nu toe bekend is over het nieuwe pensioenstelsel en de nieuwe regels voor pensioen. Je vindt dit onder de tegel ‘Pensioenakkoord’.
We weten dat de vernieuwing van het pensioenstelsel in ieder geval leidt tot meer keuzes bij deelnemers. Het ‘bedrag ineens’ is zo’n nieuwe wettelijke keuze. Je kunt er dan voor kiezen om een deel van je opgebouwde pensioen in een keer te laten betalen. Dit kan alleen op het moment dat je met pensioen gaat. Maar ook deze nieuwe keuze is al eerder uitgesteld naar 1 juli 2023. En het lijkt erop dat dit weer verder wordt uitgesteld naar waarschijnlijk 1 januari 2024.
Onderzoek: Hoe kijk jij naar je pensioen?
Zoals aangegeven moet SPF gewoon door met de voorbereidingen voor de overgang naar het nieuwe pensioencontract. Bij een goede voorbereiding hoort ook een onderzoek naar de mening van jou als deelnemer.
Begin 2023 start SPF daarom met een gericht onderzoek naar de risicobereidheid van deelnemers als het om hun pensioen gaat.
Waarover gaat het onderzoek?
SPF belegt voor je pensioen. De beleggingsresultaten dragen bij aan de hoogte van je pensioen. De hoogte van je pensioen is dus niet zeker. Iedereen gaat verschillend om met deze onzekerheid. We willen graag van je weten wat je belangrijk vindt als het om jouw pensioen gaat. Staat zekerheid bij jou bovenaan? Of zeg je: het pensioenfonds mag best een verantwoord risico lopen met het beleggen als dat de kans vergroot op een hoger pensioen?
Wees gerust, je hoeft geen expert te zijn op het gebied van pensioenen en beleggen om het onderzoek in te vullen.
Waarom is dit onderzoek van belang?
De uitkomsten geven het bestuur een beeld van hoe jij en andere deelnemers van het pensioenfonds aankijken tegen het nemen van beleggingsrisico. Dit helpt bij het opstellen van het beleggingsbeleid van het fonds.
Het onderzoek is anoniem
Om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen, voert het onafhankelijke bureau IG&H het onderzoek voor ons uit. Natuurlijk worden jouw antwoorden strikt vertrouwelijk behandeld en helemaal anoniem verwerkt.
Meer informatie volgt in januari.