Veelgestelde vragen over:
▼
Anw / partnerpensioen bij overlijden
Moet iemand mijn overlijden melden?
Woon je in Nederland en ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan hoeven je nabestaanden dat niet bij het pensioenfonds te melden. Het overlijden wordt via de Basisregistratie Personen (BRP) automatisch aan het pensioenfonds doorgegeven.
Woon je in het buitenland en ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan moeten je nabestaanden wel het fonds informeren. Dat doen ze door een kopie van de akte van overlijden naar SPF te sturen.
Woon je in Nederland of in het buitenland en heb je een notarieel samenlevingscontract, dan moet je partner bewijzen dat hij/zij inderdaad nog met je samenwoont. Dat kan hij of zij bewijzen door een uittreksel uit het bevolkingsregister, waaruit blijkt dat jullie samenwoonden, naar SPF te sturen.
Wanneer gaat het partner-/ wezenpensioen in als ik kom te overlijden?
Het partner-/ wezenpensioen gaat in op de eerste dag van de maand na je overlijden.
Wat is Anw?
In sommige gevallen kunnen je partner en/of kinderen recht hebben op een Anw-uitkering. Anw staat voor Algemene nabestaandenwet. De nabestaandenuitkering Anw is een uitkering van de overheid. De Sociale Verzekeringsbank voert de Anw namens de overheid uit.
Wat ontvangen mijn partner en kinderen als ik overlijd?
Als deelnemer van SPF bouw je niet alleen pensioen voor jezelf op maar ook voor je partner (partnerpensioen) en voor je kinderen (wezenpensioen). Dit gaat meteen in na je overlijden. Ook als je de pensioenleeftijd nog lang niet hebt bereikt. Op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks ontvangt, zie je wat je kinderen en partner ontvangen als jij overlijdt.
Na een scheiding of eerdere scheidingen kan het partnerpensioen voor (de) nieuwe partner(s) lager zijn. In de brochure ‘Partner- en wezenpensioen’ wordt ingegaan op de verschillende mogelijkheden bij overlijden (overlijden vóór pensionering, ná pensionering, de soorten partner- en wezenpensioen, etc.).
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Wat gebeurt er bij.... Overlijden'.
▼
Arbeidsongeschiktheid
Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt word?
Ben je langer dan twee jaar ziek (wettelijk 104 weken) en voor meer dan 35% arbeidsongeschikt verklaard? Dan kom je in aanmerking voor een wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Je ontvangt deze uitkering van het UWV namens de overheid op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Als je volledig, dat wil zeggen voor 80 procent of meer, arbeidsongeschikt bent, krijg je van het UWV een WIA-uitkering ter grootte van maximaal 75% van het laatst verdiende salaris voordat je arbeidsongeschikt werd. Hieraan heeft de wet een maximum gesteld. De wettelijke uitkering is nooit hoger dan 75% van het maximum dagloon (per 1 januari 2025: € 75.864). Je bent bij SPF aanvullend verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.Kijk voor meer informatie op onze website bij '
Wat gebeurt er bij ..... Arbeidsongeschikt'.
Wat gebeurt er als ik uit dienst ga?
Ga je uit dienst als gevolg van je arbeidsongeschiktheid, dan geeft de werkgever dit aan SPF door.
Vanaf je uitdiensttreding loopt bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid de opbouw van je pensioen bij SPF geheel of gedeeltelijk door. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid betaal je zelf een deel of helemaal geen premie.
Als op datum uitdiensttreding je pensioenloon hoger is dan het maximum dagloon, krijg je over dat meerdere pensioenloon geen WIA-uitkering. Je komt dan bij SPF in aanmerking voor een aanvulling in de vorm van een (reglementair) arbeidsongeschiktheidspensioen. Het arbeidsongeschiktheidspensioen komt alleen tot uitkering als je volledig (80% of meer) arbeidsongeschikt bent. Het arbeidsongeschiktheidspensioen bedraagt 70% van het pensioenloon dat hoger is dan het maximum dagloon (per 1 januari 2025: € 75.864).
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Wat gebeurt er bij ..... Arbeidsongeschikt'.
Wat moet ik doen als ik minder of meer arbeidsongeschikt word?
Geef het aan SPF door als jouw arbeidsongeschiktheidspercentage verandert en je meer of minder arbeidsongeschikt wordt. De hoogte van de pensioenopbouw is gebaseerd op de mate van je arbeidsongeschiktheid per de datum van uitdiensttreding. Als je daarna minder (of meer) arbeidsongeschikt wordt, bouw je (mogelijk) minder (of meer) pensioen op. Daarnaast stopt je arbeidsongeschiktheidspensioen als je arbeidsongeschiktheids-percentage lager wordt dan 80%. Het kan ook zijn dat je een arbeidsongeschiktheids- pensioen gaat ontvangen omdat je 80% of meer arbeidsongeschikt wordt.
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Wat gebeurt er bij ..... Arbeidsongeschikt'.
▼
Beleggen
Ben ik niet beter af als ik zelf mijn pensioenpremie beleg?
Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Zelf beleggen kan in sommige gevallen in bepaalde periodes meer opbrengen dan het deelnemen met je pensioenpremie bij een pensioenfonds. Maar als je zelf belegt, dan zijn ook alle risico’s van beleggen direct voor jouw rekening. Hiervan moet je je goed bewust zijn. SPF maakt gebruik van onder andere de schaalvoordelen bij beleggen (lage kosten). En zo kunnen we de risico’s spreiden over alle deelnemers. En over lange periodes. SPF haalde de laatste 10 jaar gemiddeld een jaarlijkse opbrengst van 8%.
Vanuit de premie en opbrengsten draagt SPF zorg voor de pensioenopbouw en uitkeringen van alle deelnemers. Je bent bij SPF verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Ook zijn je partner en kinderen verzekerd bij jouw overlijden.
▼
Echtscheiding
Ik ga scheiden, ben gescheiden of mijn samenlevingscontract wordt beëindigd. Wat zijn dan de gevolgen voor mijn ouderdomspensioen?
Het uit elkaar gaan heeft meestal grote gevolgen voor je ouderdomspensioen. De tijdens de huwelijkse periode opgebouwde pensioenrechten moeten bij echtscheiding namelijk tussen jou en je partner verdeeld worden. Dit geldt ook voor het PPS-saldo en het nettopensioenkapitaal. Dit regelt de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS). Het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens de huwelijkse of samenlevingsperiode, wordt verdeeld. Verdeling volgens de standaard betekent dat 50% voor de deelnemer en 50% van het ouderdomspensioen voor de ex-partner is. De uitkering van je ex-partner gaat op hetzelfde moment in als jouw uitkering. Bij beëindiging van een samenlevingscontract heeft je ex-partner alleen recht op een deel van het ouderdomspensioen als dit in het (beëindigings)contract is opgenomen.
Een andere verdeling van het ouderdomspensioen is ook mogelijk, maar dan moet dit wel in de huwelijkse voorwaarden of in een (echt)scheidingsconvenant staan. Naast ouderdomspensioen bestaat ook partnerpensioen. Je ex-partner maakt aanspraak op het partnerpensioen dat je vanaf de datum aanvang deelname tot het moment van scheiding hebt opgebouwd. We noemen dit bijzonder partnerpensioen. Bij jouw overlijden keren we dit bijzonder partnerpensioen uit aan je ex-partner.
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Wat gebeurt er bij ..... Echtscheiding'.
Wat is de definitie van 'partner'?
Onder partner verstaan wij:
- Degene met wie je getrouwd bent, of
- Degene die als je partner geregistreerd staat bij de Burgerlijke Stand, of
- Degene met wie je een notarieel samenlevingscontract hebt en met wie je op hetzelfde adres woont.
Voorwaarde hierbij is verder dat het samenlevingscontract is gemeld bij SPF en door SPF is erkend.
Degene met wie je ná je pensionering een van de genoemde partnerschappen aangaat, komt niet in aanmerking voor een partnerpensioen.
▼
Eerder met pensioen
Ik wil graag eerder stoppen met werken. Vanaf welke leeftijd kan ik mijn pensioen laten ingaan?
Je kunt op zijn vroegst vanaf je 55e met pensioen gaan. Omdat je pensioen langer moet worden uitbetaald en je door eerder met pensioen te gaan minder pensioen opbouwt, wordt je pensioenuitkering lager.
Ik wil voor mijn AOW-leeftijd met pensioen.
Als je meer dan 10 jaar vóór je AOW-leeftijd - gedeeltelijk - met (pre)pensioen gaat, dan moet je je betaalde werkzaamheden - geheel of gedeeltelijk - beëindigen. Je moet dan de intentieverklaring 'geen betaalde werkzaamheden' invullen. Deze verklaring wordt automatisch meegestuurd bij de aanvraag ouderdomspensioen, indien van toepassing. Laat je op een latere datum je (pre)pensioen ingaan, dan hoef je niet te stoppen met werken.
Wil je het ouderdomspensioen vóór de AOW-leeftijd laten ingaan, dan moet je dat zelf aanvragen.
Kijk voor meer informatie op onze website bij '
Keuzes rond pensioen.... Met pensioen gaan'.
Welke gevolgen heeft eerder stoppen met werken voor mijn ouderdomspensioen?
Als je vóór je pensioenleeftijd wilt stoppen met werken en aansluitend met pensioen gaat, wordt je pensioenuitkering lager. Je opgebouwde aanspraken worden immers over meerdere jaren gespreid. Bovendien bouw je dan minder jaren pensioen op.
▼
Inhoudingen
Hoe zit het met de belasting op mijn pensioen?
Op je pensioenuitkering wordt loonheffing ingehouden. De loonheffing is een combinatie van de premies volksverzekeringen en de loonbelasting. Op je uitkering wordt ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet ingehouden. Op de loonheffing kun je een loonheffingskorting laten toepassen. De loonheffingskorting is de verzamelnaam voor de kortingen op de belastingen en premies die je moet afdragen. Elke werknemer of uitkeringsgerechtigde woonachtig in Nederland heeft recht op de loonheffingskorting. Als u niet in Nederland woont, wordt er voor een kleiner bedrag rekening gehouden met heffingskortingen.
Als je naast je pensioenuitkering nog een ander inkomen hebt, kun je kiezen op welk inkomen de loonheffingskorting wordt toegepast. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) past standaard de loonheffingskorting op je AOW toe. Je kunt deze keuze altijd wijzigen door een 'Opgaaf gegevens voor de loonheffingen' naar het pensioenfonds of de SVB te sturen. Kijk voor meer informatie op svb.nl. Vanwege het progressieve karakter van het Nederlands belastingstelsel kan de situatie ontstaan dat je op jaarbasis te weinig loonheffing hebt afgedragen. Via de inkomstenbelasting krijg je dan een naheffing. Een naheffing van inkomstenbelasting kan onder meer worden voorkomen door ervoor te kiezen om door SPF maandelijks meer loonheffing te laten inhouden. SPF kan echter niet het bedrag berekenen waarmee de loonheffing aangepast moet worden. De hoogte van de aanpassing dient u zelf (mogelijk met hulp van een financieel adviseur) te berekenen en schriftelijk door te geven aan SPF.
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Keuzes rond pensioen.... Met pensioen gaan'.
In mijn Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staan alleen maar brutobedragen. Waar kan ik terecht voor de nettobedragen?
Wat je netto overhoudt, is afhankelijk van veel factoren. Niet alleen de gebruikelijke inhoudingen zoals loonheffing en premie zorgverzekering, maar ook een eventuele hypotheek of andere inkomsten spelen een rol. Als je nog niet met pensioen bent, kun je door middel van de pensioenplanner van SPF (op de website van SPF onder 'Mijn SPF Pensioen') een indruk krijgen van je nettopensioenuitkering.
▼
Keuzemogelijkheden
Eerder stoppen met werken.
Je kunt vanaf je 55e met pensioen gaan. Mogelijk heb je voor 1 januari 2006 deelgenomen aan de prepensioenregeling van SABIC. In dat geval is het door jou gespaarde PPS-saldo in een apart potje gereserveerd. Over dit saldo wordt rente bijgeschreven.
Wat je met je PPS-saldo kunt doen is sterk afhankelijk van je leeftijd en je AOW-leeftijd.
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Keuzes rond pensioen.... PPS-regeling'.
Partnerpensioen uitruilen voor extra ouderdomspensioen.
Heb je geen partner of is je partner financieel zelfstandig? Dan kun je ervoor kiezen om bij pensionering af te zien van een partnerpensioen. Het opgebouwde partnerpensioen, of een deel hiervan, kun je dan gebruiken voor een hoger ouderdomspensioen. Voor de uitruil van het partnerpensioen heb je wel toestemming van je partner nodig, want je partner krijgt dan geen, of minder, uitkering na je overlijden. Voor deelnemers die bij hun pensionering geen partner hebben, gebeurt dit automatisch.
Kijk voor meer informatie op onze website bij '
Keuzes rond pensioen.... Uitruil partnerpensioen'.
Variëren met de hoogte van de pensioenuitkering.
Je kunt de hoogte van je ouderdomspensioen laten variëren. Ontvang je als je met pensioen gaat nog geen AOW of heb je dan nog financiële verplichtingen (bijvoorbeeld een hypotheek)? Dan kun je kiezen voor een ‘hoog/laag uitkering’. De periode van uitkering wordt dan als het ware in tweeën gesplitst. De uitkering in de eerste periode is bijvoorbeeld hoger dan de uitkering in de tweede periode. Andersom is ook mogelijk. De hoogte van die uitkeringen wordt berekend op basis van het opgebouwde pensioen op het moment dat je met pensioen gaat.
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Keuzes rond pensioen.... Hoger / Lager pensioen'.
Raadpleeg ook eens de pensioenplanner op de website. Deze stelt je in staat om met je eigen pensioengegevens de mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan te bekijken.
▼
Lijfrente afsluiten
Wat is de Factor A?
De Factor A geeft aan hoe groot je pensioenaangroei is geweest in een bepaald jaar in de basispensioenregeling. De Factor A is te vinden op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks van het pensioenfonds krijgt. Je hebt de Factor A nodig als je wilt berekenen hoeveel fiscale ruimte je hebt om je pensioen aan te vullen met bruto lijfrentes.
Wat is jaarruimte?
De jaarruimte geeft aan welk bedrag aan premies voor jou is ingelegd in een bepaald jaar in de Nettopensioenregeling. De jaarruimte is te vinden op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks van het pensioenfonds krijgt. Voor het eerst in 2021 staat de jaarruimte op het UPO. Je hebt de jaarruimte nodig als je wilt berekenen hoeveel fiscale ruimte je hebt om je pensioen aan te vullen met netto lijfrentes.
▼
Met pensioen gaan / AOW
Bij wie kan ik terecht met mijn pensioenvragen?
Bij vragen over je pensioen kun je terecht bij onze Pension Desk:
Telefoon: 088 - 3601555 of e-mail: SPF@dpspensioen.nl.
Hoe is het pensioen bij SPF opgebouwd?
Je pensioenregeling is een voorwaardelijke middelloonregeling. Bij een middelloonregeling ontvang je een uitkering die is gebaseerd op het gemiddelde salaris dat je verdiende door de jaren heen. Vanaf de door jou gekozen pensioenleeftijd ontvang je (naast de mogelijke AOW-uitkering van de overheid) pensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever(s). De pensioenregeling bij SPF is een CDC-regeling oftewel Collective Defined Contribution.
Dit betekent dat je werkgever iedere maand voor jou een premie stort bij SPF. De werknemer betaalt zelf ook een deel van de premie. SPF is ervoor verantwoordelijk dat medewerkers, oud-medewerkers en uitkeringsgerechtigden het pensioen krijgen waar ze recht op hebben. De pensioenrechten die je volgens dit systeem opbouwt, zijn voorwaardelijk. Dat wil zeggen dat je aanspraak kunt maken op deze rechten als de financiële positie van SPF dit toelaat.
Hoeveel premie betaal ik?
De premie is 25,5%. SABIC betaalt verreweg het grootste deel van de pensioenbijdrage. Een deel ervan betaal jij als werknemer. Je eigen bijdrage is 2,5% van je jaarinkomen tot € €90,450 (2025) en 6,5% van je jaarinkomen vanaf dit bedrag. De hoogte van de pensioenbijdrage voor de werknemer wordt geregeld in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van de werkgever.
Ik wil met pensioen. Wat moet ik daarvoor doen?
Je kunt het pensioen laten ingaan op je AOW-leeftijd, maar ook vóór of na je AOW-leeftijd. Het vroegst mogelijke tijdstip waarop je pensioen van SPF kunt ontvangen, is je 55ste verjaardag. Enkele maanden voor je AOW-leeftijd ontvang je automatisch van SPF een aanvraagbrief. Bij deze brief ontvang je tevens formulieren om je keuzes aan te geven.
Wil je het ouderdomspensioen vóór de AOW-leeftijd laten ingaan dan moet je dit zelf aanvragen bij SPF. Je stuurt dan uiterlijk 3 maanden vóór de gewenste pensioeningangsdatum het ‘Aanvraagformulier ouderdomspensioen’ naar SPF. Je kunt dit formulier ook downloaden via de website van SPF bij ‘downloads’. SPF stuurt je vervolgens een aanvraagbrief.
Wil je het pensioen na je AOW leeftijd laten ingaan (uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd) dan moet je dat schriftelijk aan ons doorgeven.
Wanneer ontvang ik een overzicht van mijn opgebouwde (pre)pensioenaanspraken?
Vóór 1 oktober van ieder jaar ontvang je van SPF op je huisadres of digitaal (via Mijn SPF pensioen) een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarin vind je alle informatie met betrekking tot je pensioenaanspraken. Ook kun je in deze opgave lezen hoeveel pensioen je kunt bereiken, uitgaande van je dienstverband en pensioenloon per de datum van het overzicht.
Wat is AOW?
De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor alle inwoners van Nederland die de AOW-leeftijd bereiken. Je bouwt een volledige AOW-uitkering op als je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Voor ieder jaar dat je mist, wordt de AOW met 2% gekort. AOW wordt toegekend en betaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Je AOW-leeftijd is afhankelijk van je geboortejaar. Meer informatie over AOW vind je op svb.nl. Daar kun je je AOW-leeftijd en ook de betaaldata van je AOW-uitkering vinden. Op de website van ‘mijnpensioenoverzicht.nl’ kun je je opgebouwde en te bereiken AOW vinden.
Welke gevolgen heeft eerder stoppen met werken voor mijn ouderdomspensioen?
Als je vóór je pensioenleeftijd wilt stoppen met werken en aansluitend met pensioen wilt gaan, wordt je pensioenuitkering lager. Je opgebouwde aanspraken worden immers over meer jaren gespreid. Bovendien bouw je dan minder jaren pensioen op.Wanneer je eerder gespaard hebt via de PPS-regeling dan kun je het gespaarde PPS-saldo inzetten om je (levenslange) ouderdomspensioen te verhogen. Het ouderdomspensioen kun je laten ingaan tussen je 55e en je AOW-leeftijd.
Je kunt er ook voor kiezen om het pensioen later dan de AOW-leeftijd in te laten gaan (uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd).Ook kun je het PPS-saldo inzetten voor een tijdelijke PPS-uitkering voorafgaande aan je (ouderdoms)pensioen.
Kijk voor meer informatie op onze website bij ‘
Keuzes rond pensioen…. PPS-regeling’.
▼
Nettopensioenregeling
Als ik besluit om niet deel te nemen aan de Nettopensioenregeling (NPR), is de werkgeversbijdrage dan gelijk aan de bijdrage als ik wel deelneem?
Ja: als je van deelname afziet, ontvang je wel de volledige werkgeversbijdrage. Je hebt dan een hoger netto-inkomen nu, in ruil voor minder pensioen later.
Hoe kan ik mij afmelden aan de NPR?
Is er sprake van een fiscaal voordeel als ik deelneem aan de Nettopensioenregeling (NPR)?
Het nettopensioen dat je met het pensioenkapitaal inkoopt, zal op het moment van pensioenbetaling niet meer fiscaal worden belast (bijdragen belast, uitkeringen onbelast).
Daarnaast wordt het pensioenkapitaal niet belast in box 3.
Is het mogelijk om het kapitaal opgebouwd in de Nettopensioenregeling (NPR) over te dragen naar een ander pensioenfonds in het geval er sprake is van einde van het dienstverband?
Overdracht van het gespaarde kapitaal is mogelijk als je bij het nieuwe pensioenfonds ook deelnemer bent aan een Nettopensioenregeling.
Kan ik mij opnieuw aanmelden voor de NPR?
Nee, als je hebt afgezien van deelname is later géén mogelijkheid meer om in te stappen.
Op welk moment neem ik deel aan de Nettopensioenregeling?
Om ook een goed pensioen te bieden als je meer verdient dan € 137.800 (grensbedrag 2025), bestaat er naast de collectieve pensioenregeling een Nettopensioenregeling. Hiermee kun je pensioen opbouwen over je pensioenloon boven het grensbedrag.
Als je pensioenloon hoger is/wordt dan het grensbedrag, neem je automatisch deel aan de NPR (met uitzondering van degenen die schriftelijk hebben afgezien van deelname).
Als je in deeltijd werkt, wordt rekening gehouden met het voltijd pensioenloon bij de beoordeling of het loon boven of onder het grensbedrag zit.
Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van de andere opties, zoals bijvoorbeeld onderbrengen bij een verzekeraar?
Kosten:
· De werkgever en niet de deelnemer betaalt de uitvoeringskosten van de Nettopensioenregeling (NPR).
· Lage beleggingskosten ten opzichte van een verzekeraar.
Bij deelname aan de NPR is er sprake van een volledige (reglementaire) dekking voor arbeidsongeschiktheidsrisico en (indien verzekerd) voor het overlijdensrisico. Indien je besluit deel te nemen aan de NPR bij SPF, zijn al je pensioenaanspraken ondergebracht bij hetzelfde pensioenfonds. Hierdoor heb je een beter (totaal)overzicht van je pensioenaanspraken. Het pensioenfonds mag, in tegenstelling tot de verzekeraar, gebruik maken van andere staffels waardoor de ruimte van de inleg groter is dan bij een verzekeraar. Het pensioenkapitaal dat je met de nettobijdragen vormt, wordt niet belast in box 3. Een voordeel van het onderbrengen van de bijdrage bij een verzekeraar is het feit dat je bij een verzekeraar de kring van uitkeringsgerechtigden in geval van overlijden, zelf kunt aangeven. SPF kent in dit geval een wettelijke kring van gerechtigden die in het geval van overlijden in aanmerking komen voor een uitkering. Deze kring van gerechtigden bestaat uit de partner en eventuele kinderen.
▼
Onbetaald verlof
Wat gebeurt er met mijn pensioenopbouw als ik onbetaald verlof opneem?
Neem je een periode onbetaald verlof, dan bouw je tijdens die maanden geen pensioen op. Mocht je tijdens de periode van onbetaald verlof komen te overlijden, dan is er een partnerpensioen beschikbaar voor je partner en kinderen.
▼
PPS-saldo (prepensioenkapitaal)
Hoe worden negatieve rendementen verrekend met de positieve rendementen?
Hoeveel rente wordt verkregen over het PPS-saldo hangt af van het rendement dat SPF maakt op zijn beleggingen. Is dat rendement hoog dan wordt veel rente bijgeschreven. Is het rendement negatief, dan worden de deelnemers beschermd tegen deze negatieve rendementen: in geval van negatieve rendementen vermindert het PPS-saldo niet voor de deelnemer. Positieve rendementen kunnen echter pas weer worden bijgeschreven zodra de cumulatieve negatieve rendementen zijn gecompenseerd door positieve rendementen in de jaren daarna. SPF hanteert voor de verrekening van negatieve rendementen een rekenwijze.In de brochure ‘Toeslagverlening’ lees je meer hierover.
Wanneer kan ik mijn prepensioen aanvragen?
Deelnemers en gewezen deelnemers die bij SPF een PPS-saldo hebben opgebouwd, krijgen voorafgaand aan de ingangsdatum van hun ouderdomspensioen te maken met de omzetting van dat saldo in een tijdelijke PPS-uitkering. Deze PPS-uitkering gaat standaard in 3 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd. Dit noemen we de PPS-leeftijd. Onder voorwaarden is het mogelijk om de PPS-leeftijd op een ander moment (vroeger of later) te laten ingaan.
Kijk voor meer informatie op onze website bij ‘Keuzes rond pensioen…. PPS-regeling’.
Wat gebeurt er met mijn opgebouwde PPS-saldo als ik verander van werkgever voordat ik de leeftijd bereik waarop ik met pensioen wil gaan?
Ga je vóór je pensioendatum uit dienst en is dat niet door arbeidsongeschiktheid of overlijden? En heb je je pensioen ook niet overgedragen naar je nieuwe werkgever? Dan behoud je de aanspraak op het opgebouwde prepensioenkapitaal dat je tot die datum had gespaard. Je ontvangt een overzicht van dat saldo per de datum van beëindiging van het dienstverband.
Wat is het rendement in de afgelopen jaren en kan de PPS-rente ook negatief zijn?
Je individuele spaarpot groeit door een rentevergoeding op je PPS-saldo. SPF geeft je jaarlijks rente op je PPS-saldo. Deze rente wordt bepaald op basis van het totaal rendement dat SPF over de beleggingen in het voorafgaande kalenderjaar heeft behaald. Het rentepercentage wordt jaarlijks per 1 juli bepaald.
Bij de vaststelling van het rendement wordt rekening gehouden met 0,10% beleggingskosten. Op het PPS-saldo worden geen kosten ingehouden.
De rente op het PPS-saldo wordt bepaald op basis van het totaal rendement op de beleggingen over het afgelopen jaar. Deze rente wordt vervolgens toegepast van 1 juli tot 1 juli. Dit betekent dat elk jaar twee rentepercentages worden toegepast. De rente op het PPS-saldo kan niet negatief zijn.
▼
Toeslagverlening
Wordt mijn pensioen jaarlijks verhoogd?
Het pensioenfonds heeft de ambitie om de pensioenen jaarlijks te verhogen en mee te laten groeien met de prijs- of loonstijging. Dit heet toeslagverlening of indexatie. Of daadwerkelijk toeslagen kunnen worden verleend, hangt af van de financiële positie van het fonds. Je hebt dus geen recht op toeslagverlening. Het fonds reserveert geen geld voor toeslagverlening en er wordt geen premie voor betaald.Lees meer hierover in de brochure ‘Toeslagverlening’.
▼
Trouwen en samenwonen
Ik ga trouwen of ga een geregistreerd partnerschap aan, dien ik dit te melden?
Nee, via de Basisregistratie Personen (BRP) ontvangt SPF daarvan bericht. Je hoeft het zelf dus niet te melden bij ons. Dat moet je overigens wel doen als je in het buitenland woont. Je moet dan een kopie van de huwelijksacte aan SPF sturen.
Lees voor meer informatie (en de toe te sturen documenten) de brochure 'Trouwen en samenwonen'.
Ik woon samen en heb een samenlevingscontract, dien ik dit te melden?
Ja, als je samenwoont en dit is vastgelegd in een samenlevingsovereenkomst, dan moet je wél iets doen. Je moet dan je partner aanmelden bij SPF. Dat doe je met het ingevulde en ondertekende ‘Formulier aanmelden partner bij samenwonen’. Dit formulier dien je samen met de gevraagde documenten (kopieën identiteitsbewijs, kopie samenlevingsovereenkomst en uittreksel Basisregistratie Personen van partner) naar ons toe te sturen.
Lees voor meer informatie (en de toe te sturen documenten) de brochure 'Trouwen en samenwonen'.
Wat is de definitie van ‘partner’?
Onder partner verstaan wij:
- Degene met wie je getrouwd bent, of
- Degene die als je partner geregistreerd staat bij de Burgerlijke Stand, of
- Degene met wie je een notarieel samenlevingscontract hebt en met wie je op hetzelfde adres woont.
Voorwaarde hierbij is verder dat het samenlevingscontract is gemeld bij SPF en door SPF is erkend.
Degene met wie je ná je pensionering een van de genoemde partnerschappen aangaat, komt niet in aanmerking voor een partnerpensioen.
▼
Verhuizen
Ik ga binnenkort verhuizen. Moet ik het pensioenfonds hierover inlichten?
Verhuis je binnen Nederland, dan hoef je dat niet aan het pensioenfonds door te geven. SPF ontvangt automatisch je nieuwe adresgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Uiteraard is het daarom wel van belang dat je de gemeente informeert over de verhuizing. Verhuis je naar of in het buitenland, of van het buitenland naar Nederland, dan moet je je nieuwe adresgegevens aan SPF doorgeven.
▼
Waardeoverdracht
Hoe vind ik een vroegere pensioenuitvoerder terug?
De website 'mijnpensioenoverzicht.nl' van de overheid biedt een overzicht van alle pensioenen die iemand in de loop van de tijd bij verschillende pensioenfondsen in Nederland heeft opgebouwd. Toegang tot de site is alleen mogelijk met een DigiD-code. Dat is je inlogcode bij de overheid. Als je geen DigiD-code hebt, kun je die aanvragen via de website 'digid.nl'.
Biedt de website 'mijnpensioenoverzicht' geen of onvoldoende informatie over je vroegere pensioenuitvoerder? In dat geval zijn er nog meer mogelijkheden. En wel de volgende.
Heb je een bewijs of opgave van de aanspraken, dan kun je de Informatiedesk van 'De Nederlandsche Bank (DNB)' bellen voor namen, adressen en telefoonnummers van bestaande pensioenfondsen en/of verzekeringsmaatschappijen. De informatiedesk is van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op telefoon 0800-0201068 (gratis) of per e-mail: info@dnb.nl. Je kunt ook de internetsite van DNB raadplegen: dnb.nl.
Heb je geen bewijs of opgave, dan kun je informeren bij je voormalige werkgever of vroegere collega’s, als de werkgever niet te vinden is. Informeer dan bij vakorganisaties of zij het bedrijf kennen. Voor bepaalde bedrijfstakken geldt verplichte deelneming aan een bedrijfspensioenfonds, dus dan kun je je rechtstreeks melden bij dat fonds. Voor een pensioenvoorziening die is ondergebracht bij een verzekeraar, kun je je wenden tot het ‘verbond van verzekeraars’.
Ik ben onlangs bij SABIC komen werken. Hoe kan ik mijn opgebouwde pensioen bij mijn vorige pensioenverzekeraar laten overdragen naar SPF?
Je kunt een aanvraag voor waardeoverdracht indienen door het aanvraagformulier ingevuld en ondertekend toe te sturen aan SPF. Dit formulier vind je op de website onder downloads.
Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Keuzes rond pensioen... Waardeoverdracht'.
Ik neem binnenkort ontslag. Kan ik mijn opgebouwde pensioenaanspraken overdragen naar de pensioenuitvoerder van mijn nieuwe werkgever?
Ja. Je moet de aanvraag voor waardeoverdracht indienen bij de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever. De pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever zal SPF vervolgens vragen om een opgave van je opgebouwde (pre)pensioenaanspraken. Je nieuwe pensioenuitvoerder zal je aan de hand hiervan een opgave doen voor inkoop in de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Je kunt op basis van de opgave beslissen of je de waardeoverdracht wilt laten plaatsvinden.