Risicopreferentieonderzoek
Hoe kijk jij naar je pensioen?
SPF wil zich goed voorbereiden op de nieuwe Wet toekomst pensioenen. Daarbij hoort ook een onderzoek naar de mening van jouw als deelnemer. Wij willen namelijk weten welk beleid het beste aansluit bij je voorkeuren. Om die reden hielden wij van 26 januari tot 6 februari een uitgebreid deelnemersonderzoek. Alle actieve deelnemers, gepensioneerden en slapers van ons fonds kregen de kans hieraan mee te doen. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste resultaten en wat wij ermee gaan doen.
SPF belegt voor je pensioen. Dat betekent ook dat onze beleggingsresultaten bijdragen aan de hoogte van jouw pensioen. Iedereen gaat verschillend om met die onzekerheid. Daarom willen wij graag weten wat jij belangrijk vindt als het om jouw pensioen gaat. Staat zekerheid bij jou bovenaan? Of mogen wij best een verantwoord risico nemen met beleggen als dat de kans vergroot op een hoger pensioen?
Meer of minder risico?
SPF voerde het deelnemersonderzoek anoniem uit, maar wij splitsten het wel uit naar onder andere leeftijd, inkomen, status en andere deelnemerskenmerken. Wij maakten gebruik van een zogenoemde pensioenmeter met een schuifstand (zie afbeelding) en een set aanvullende vragen. Die pensioenmeter is een grafiek met verwachte pensioenuitkomsten en een spreiding van mogelijke pensioenuitkomsten daaromheen als het mee- of tegenzit. De uitkomsten veranderen als jij een schuif verplaatst en daarmee meer of minder risico neemt. Zo meet de pensioenmeter jouw risicovoorkeur. Daarnaast wil SPF weten hoe groot de risicodraagkracht van haar deelnemers is. In hoeverre zeggen deelnemers risico’s te kunnen nemen? En in welke mate accepteren deelnemers schommelingen als ze hun pensioen nog opbouwen of als hun pensioen al ingegaan is?
De onderzoeksuitkomsten geven het SPF-bestuur een beeld van hoe deelnemers aankijken tegen het nemen van beleggingsrisico. Dat helpt ons fonds uiteindelijk bij het opstellen van het beleggingsbeleid.
Bijna 1.300 reacties
In totaal kregen 8.179 deelnemers in januari een uitnodiging via e-mail of een brief om mee te doen aan het deelnemersonderzoek. Wij ontvingen 1.296 ingevulde reacties, oftewel 15,9%. Dit percentage ligt boven de gemiddelde respons van 10,2% bij de landelijke pensioenfondsen.
De belangrijkste resultaten zijn als volgt:
- De mate waarin deelnemers een bepaald beleggingsrisico aanvaarden is breed verdeeld. De meesten scoren een 5 op de schaal van 0 (geen risico) tot en met 10 (veel risico).
- Er is een duidelijke relatie te zien tussen een hogere leeftijd en een lagere aanvaarding van risico.
- Gemiddeld zijn actieve deelnemers en slapers duidelijk meer risicobereid dan gepensioneerden. Gehuwden en geregistreerde partners willen ook meer risico nemen dan ongehuwden. Tussen manufacturing en non-manufacturing medewerkers is geen duidelijk verschil aanwezig. Wel zijn hogere inkomensgroepen bereid meer risico te nemen.
- De grootste groep deelnemers (42%) verwacht evenveel pensioen en AOW te krijgen als ze nodig hebben. Dit is binnen alle leeftijdsgroepen de grootste groep. Daarnaast verwacht 16% meer te krijgen dan nodig, 26% verwacht een tekort en 17% weet het niet of wil het niet aangeven. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt het aantal deelnemers toe dat een overschot verwacht of ongeveer evenveel als nodig.
- Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt het aantal zaken dat deelnemers hebben geregeld af (zoals bijvoorbeeld overwaarde eigen woning gebruiken, (extra) hypotheek aflossingen en beleggen) en vooral het aantal zaken dat zij van plan zijn te regelen. De enige uitzondering is sparen; dat gebeurt juist vaker in de hogere leeftijdsgroepen. Het aantal deelnemers dat beleggingen heeft of wil beleggen, neemt het meest duidelijk af naarmate de leeftijd toeneemt.
- 85% van alle deelnemers heeft de voorkeur voor een variabel pensioen dat meer meestijgt met de prijzen. Ongeveer de helft van deze groep geeft de voorkeur aan een pensioen dat voor de helft meestijgt met de prijzen. Vier op de tien deelnemers wil een pensioen dat volledig meestijgt met de prijzen.
En nu? SPF en de sociale partners nemen de uitkomsten van het deelnemersonderzoek mee in de beslissingen en keuzes rond het nieuwe pensioenstelsel. Ze geven een idee over hoe onze deelnemers denken en zich voelen over hun pensioen. Waarover zijn ze onzeker? Welk risico willen ze nemen en welke keuzes zijn ze bereid te maken? Nu wij hierover meer informatie hebben, helpt dat SPF enorm in de werkwijze en bij de te nemen keuzes.
Wil jij in de toekomst ook via e-mail meedoen aan online onderzoeken? Je kunt de post gewoon op papier blijven ontvangen, maar toch via mail uitnodigingen krijgen voor onderzoeken. Ga dan naar ‘Mijn SPF Pensioen’ op onze website en vul onder ‘Mijn gegevens’ je e-mailadres in. Wil je alle post liever digitaal ontvangen, dan kun je dat daar ook aangeven.