Nieuwsbrief september 2020
 

Rudger Schiewer (40), bestuurslid SPF: “Hoezo té jong voor pensioen?”

“Je bent nooit té jong voor pensioen. Dat wil ik vooral mijn jongere collega’s meegeven. ”We praten met Rudger in een videocall over zijn eerste periode als bestuurslid bij SPF. Waarom zo jong al in het pensioenfonds? Wat moeten de jongere collega’s weten? En hoe ziet hij SPF, nu en in de toekomst?

Gezin Schiewer.jpg (63 KB)Rudger is net 40 jaar. Hij is getrouwd met Kim, ze hebben 2 zonen, Loek (6) en Jules (5), en ze wonen in Bergen op Zoom. Van donderdag tot en met zondag is het hockey dat de klok slaat in huize Schiewer. “Ik speel zelf bij de lokale hockeyvereniging, ik coach het jeugdteam van één van mijn zoons en ik ben er penningmeester. Het kost allemaal redelijk veel tijd, maar het zijn momenten waarvan we met ons gezin samen genieten.”

          “Zit SPF te wachten op Rudger Schiewer?”

Nieuwsgierigheid
Rudger werkt sinds 2008 bij SABIC. Vlak na de overname van General Electric begon hij er. Hij werkte in heel wat verschillende functies en zelfs in Pittsfield, USA. “Aan de andere kant van de oceaan kreeg ik een waardevolle inkijk in SABIC. Ik leerde er ook veel op het gebied van pensioen, omdat Amerikanen veel meer zelf met hun oude dag bezig zijn. Mijn eerste interesse in pensioen is daar al gewekt.” In 2015 kwam hij terug naar Nederland om in diverse rollen voor het nu verzelfstandigde SHPP, ook wel bekend als de voormalige Specialties SBU, te werken.

“Vanuit de meer individuele kijk op pensioenen in de VS, maar ook uit nieuwsgierigheid naar het pensioenstelsel in Nederland en naar hoe het precies werkt bij SABIC, bleef ik geïnteresseerd in het onderwerp. Daarnaast speelde in Nederland natuurlijk de hele stelseldiscussie. Nadat ik in de OR-nieuwsbrief een vacature las voor een bestuurslid bij SPF, stelde ik mezelf de vraag of SPF zit te wachten op Rudger Schiewer. Puur uit eigen interesse en vanuit mijn drive om te weten hoe het allemaal werkt, reageerde ik en kreeg ik uiteindelijk de functie. Het bevalt tot nu toe erg goed. De kennis en kunde binnen het bestuur is zeer groot. Ook de betrokkenheid van de bestuursleden, zowel bij het collectief als bij individuele pensioendeelnemers, vind ik mooi om te zien.”

          “We moeten de gevoelige snaar weten te raken”

“Pensioen is een misleidend begrip. Je bent namelijk nooit té jong voor pensioen. Je kunt als kind, door het overlijden van een ouder, al pensioen krijgen als je nog géén jaar oud bent. Ook als je door een ongeluk op jonge leeftijd niet meer kunt werken, krijg je van SPF pensioen. Dat zijn natuurlijk geen leuke en zeer ingrijpende gebeurtenissen, waar je liever niet aan denkt. Toch is het een geruststellende gedachte dat dit goed geregeld is bij SPF.”

Op de vraag ‘hoe krijgen we jongeren geïnteresseerd in pensioen?’, zegt Rudger: “Weet jij het? Ik heb er niet direct een antwoord op. Nog meer de aansluiting zoeken bij de werkgever en bij HR. En specifiek voor jongeren bij de Young SABIC Professionals. Ook het introduceren van een app is al eens geopperd. Dat kan ook helpen. We moeten de gevoelige snaar weten te raken bij jongeren. Als je jong bent, moet je tenslotte veel financiële keuzes maken. Ik bedoel het niet belerend, maar als je jong bent, heb je een betere mogelijkheid om een goede uitgangspositie voor later te creëren. Het is niet slim om pas in actie te komen als het relevant wordt. Kijk nu dus al regelmatig naar je pensioen. Ook als je jong bent. Dat is belangrijk.”

          “Ik zie betrokkenheid bij alle bestuursleden”

Andere dynamiek
“Gelukkig is er nog steeds de verplichtstelling en dat is een goed iets. Je bent verplicht vanuit je werkgever deel te nemen in het pensioenfonds. Normaal ben ik tegen verplichtstellingen, maar in dit geval ben ik voorstander. De collectiviteit en de solidariteit in onze regeling is een groot goed. Daarop mogen we trots zijn.”

“Het helpt dat je als bestuurslid zelf ook deelnemer bent. Dan is de vertaalslag makkelijker te maken. Je zit er kort op en dat maakt het minder abstract. Bij bijna alles wat we doen, staan de deelnemers centraal. De dynamiek is heel anders dan in mijn dagelijkse werk waarin er veelal sprake is van meer kortlopende projecten en een hogere risicotolerantie dan bij SPF. In het bestuur doorleven we de onderwerpen meer en vaker. We bereiden ze eerst voor in commissies en daarna gaan ze pas naar het bestuur. De vergaderingen zijn daarom ook anders dan in mijn reguliere baan. Er ligt meer nadruk op de voorbereiding door iedereen.”

          “Het unieke van SPF voortzetten”

Een persoonlijk hoogtepunt voor Rudger was de benoeming tot bestuurslid door DNB na een versneld opleidingstraject van minder dan een halfjaar. “Ook de ontvangst bij SPF was heel fijn. Ik voelde me meteen welkom en een volwaardig bestuurslid. Naar de toekomst toe hoop ik dat we als ondernemingspensioenfonds blijven bestaan ondanks de steeds groter wordende regeldruk. Ik wil toegerust zijn om het unieke van SPF voort te zetten.”