Je leeftijd telt, maar welke leeftijd telt bij je pensioen?
Vroeger was het een stuk eenvoudiger. Je had de AOW-leeftijd en je pensioendatum. Voor beide was dat 65 jaar. Nu zijn er zoveel verschillende leeftijden die gebruikt worden bij je pensioen, dat je door die verschillende leeftijden je pensioen niet meer ziet!Laten we beginnen met de leeftijden die onze overheid vaststelt, bijvoorbeeld de opschuivende AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd is op dit moment 67 jaar als je geboren bent na 28 februari 1957. Ben je geboren voor deze datum dan ligt je AOW-leeftijd tussen de 66 en 67 jaar. Volgens de laatste berichten geldt de AOW-leeftijd van 67 tot 2026. Vanaf 2026 kan dit weer hoger worden.
Daarnaast stelt de overheid een pensioenrekenleeftijd vast, ook wel pensioenrichtleeftijd genoemd. Deze wordt gebruikt om de pensioenopbouw van iedereen te berekenen. De overheid heeft deze pensioenrekenleeftijd vastgesteld op 68 jaar. Bij deze pensioenrekenleeftijd van 68 jaar hoort een opbouwpercentage van maximaal 1,875%. Om het nog wat moeilijker te maken mogen sociale partners in het pensioenreglement afwijken van die 68 jaar. Bij SPF hebben de sociale partners dat niet gedaan en hebben ze gekozen voor een pensioenrekenleeftijd van 68 jaar. Op je UPO vind je deze leeftijd terug onder de naam pensioenleeftijd. Verwar deze dus niet met je AOW-leeftijd. Je pensioen gaat dus eerder in dan de pensioenrekenleeftijd 68 jaar omdat volgens de CAO je dienstverband eindigt op je AOW-leeftijd.
Zie jij door de leeftijden je pensioen nog?
Gelukkig is er een belangrijke datum die je zelf mag kiezen. Dat is je eigen pensioendatum. De datum dat jij je pensioen wilt laten ingaan. Bij SPF mag je vanaf je 60ste je pensioen laten ingaan en moet het uiterlijk op je AOW-leeftijd + maximaal 5 jaar ingaan. Het eerder laten ingaan van je pensioen heeft natuurlijk consequenties voor de hoogte van je pensioenuitkering. Je kunt zelf berekenen welke dat zijn in onze pensioenplanner, klik hier.