Duurzaam en verantwoord beleggen

 

Een goed pensioen in een leefbare wereld

Ook wij als pensioenfonds nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. SPF wil alle deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen bieden. Een pensioen waarvan ze kunnen genieten in een leefbare wereld.

Core beliefs SPF.jpg (17 KB)

Duurzaamheid is voor het bestuur van SPF een belangrijk onderdeel van de beleggingsfilosofie en volledig onderdeel van de beleggingsbeginselen. Het duurzaamheidsbeleid is voor SPF een manier om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de wereld. Talloze wetenschappelijke studies sterken ons in onze overtuiging dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van het rendement op onze beleggingen. In tegendeel, juist door informatie over mens, milieu en goed ondernemingsbestuur mee te nemen in ons beleid, worden meer weloverwogen beleggingsbeslissingen genomen. Zeker omdat we beleggen voor de lange termijn.

Hoe we dit zoal aanpakken en wat we bereikt hebben, lees je hier in vogelvlucht.

In 2022 hebben we onze deelnemers gevraagd hoe zij denken over ons duurzaamheidsbeleid. Met die input heeft ons beleid verder vorm gekregen. Hier lees je de belangrijkste bevindingen van dit deelnemersonderzoek
Wil je graag uitgebreide informatie over ons Duurzaamheidsbeleid? Klik hier.

Duurzaam beleggen.jpg (5 KB)Of wil je weten wat we verstaan onder duurzaam beleggen? Bekijk dan deze algemene, korte video (klik op afbeelding) over Duurzaam beleggen: het nieuwe normaal. 



Wat wil SPF bereiken met duurzaam beleggen?

SPF ondertekende met andere pensioenfondsen eind 2018 het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen. De ondertekenaars van dit Convenant kiezen voor een aanpak waarbij de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights als basis worden genomen om ESG (Environmental Social and Governance)-risico’s te identificeren, te prioriteren en te adresseren.

In 2022 gaf het bestuur verder invulling aan het duurzaamheidsbeleid van het fonds. Zo startte SPF met het meten van de CO2-voetafdruk van een gedeelte van de beleggingsportefeuille. Het fonds koos in 2023 voor een tweede focus thema ‘Circulariteit’ en scherpte het uitsluitingenbeleid verder aan. Ook besloot het fonds om in het kader van de Europese duurzaamheidswetgeving (SFDR) vanaf het tweede kwartaal van 2024 te gaan rapporteren over een set van twintig verschillende duurzaamheidsindicatoren.

We focussen op specifieke maatschappelijke ontwikkelingen die belangrijk zijn voor onze deelnemers én die risicovol zijn voor onze beleggingsportefeuille. Tegen deze achtergrond wil SPF zich in het bijzonder inzetten op het duurzaamheidsthema klimaatverandering. Hierbij wordt gefocust op twee SDG’s, te weten: SDG 7 (betaalbare en duurzame energie) en SDG 13 (klimaatactie). Bij het thema ‘Circulariteit’ wordt gefocust op twee andere SDG’s, te weten: SDG 6 (schoon water en sanitair) en SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). Voordat het thema ‘Circulariteit’ wordt geïmplementeerd in de portefeuille zal het thema eerst nader worden uitwerkt.

SDGs_NL.png (77 KB)

Pijlers als basis

In het duurzaamheidsbeleid van SPF staan de volgende 6 pijlers centraal:

Thematische aandachtsgebieden
SPF onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de “UN Guiding Principles on Business and Human Rights”. Het fonds focust op specifieke maatschappelijke ontwikkelingen die voor de deelnemers belangrijk zijn én die risicovol zijn voor de beleggingsportefeuille. Tegen deze achtergrond zet SPF in het bijzonder in op het duurzaamheidsthema klimaatverandering.

ESG integratie
ESG staat voor Environment (omgeving/ milieu), Social (sociaal) en Governance (ondernemingsbestuur). SPF benut waar mogelijk ESG-factoren in het beheer en voor de beoordeling van de beleggingen. Het fonds integreert ESG-aspecten in de verschillende beleggingscategorieën waarin SPF belegt en neemt ze mee bij investeringsbeslissingen. Wij hebben de overtuiging dat dergelijke bedrijven in de toekomst geen bestaansrecht hebben en dus geen goede belegging zijn voor het fonds.

Engagement

SPF heeft een actief engagementprogramma. We willen bedrijven hiermee aansporen stappen te zetten op het vlak van maatschappelijke (duurzaamheids)vraagstukken. Dit doen we op 2 manieren: proactief en reactief.

Doelstelling bij proactief ‘engagen’ is om meerdere bedrijven tegelijk, veelal sector breed, verdere verbeterstappen te zetten. Reactief engagement richt zich op beïnvloeding van één bedrijf. Voor ondernemingen die niet binnen de vooraf gestelde termijn naar tevredenheid reageren heeft SPF een escalatiebeleid opgesteld wat kan leiden tot desinvesteringen in het desbetreffende bedrijf. We besteden het voeren van engagement uit aan Columbia Threadneedle Investments (CTI). CTI treedt op als engagementpartij namens meerdere institutionele beleggers. Ons engagementprogramma richt zich op holdings in (vastgoed)aandelen en in de bedrijfsobligatieportefeuilles.

In 2023 sprak CTI ondernemingen uit de SPF-portefeuille in 39 landen aan. Dat leidde 74 keer tot een positieve verandering. CTI behaalde resultaten onder andere op de onderwerpen klimaatverandering, arbeidsomstandigheden, ondernemingsbestuur en gezondheid.


Stembeleid en Corporate Governance

SPF houdt met een specifieke stemaanpak toezicht op materiële aangelegenheden van alle beursgenoteerde (vastgoed)ondernemingen waarin we beleggen. Materiële aangelegenheden zijn aangelegenheden die waarschijnlijk een aanzienlijk effect hebben op het vermogen van de onderneming om langetermijnwaarde te creëren. Ons beleid voor goed bestuur richt zich op het beschermen van de SPF-belangen als aandeelhouder en het invulling geven aan onze verantwoordelijkheid als aandeelhouder. CTI voert ook ons stembeleid uit.

In totaal stemde SPF in 2023 op 930 vergaderingen. Daarbij stemden we 68 keer over klimaatgerelateerde voorstellen, waarvan 14 keer over voorstellen rondom de transitie als gevolg van klimaatverandering. Om te zien hoe SPF gestemd heeft, klik hier.

Door vervolgens tijdens aandeelhoudersvergaderingen onze stem te laten horen, kunnen we invloed uitoefenen op het beleid en de kwaliteit van het bestuur van de ondernemingen waarin SPF aandelen heeft.


Uitsluitingen

SPF belegt niet in ondernemingen die op basis van de 10 principes van het ‘Verenigde Naties Global Compact’ onacceptabel gedrag vertonen. We sluiten ook producenten uit van controversiële wapens, zoals nucleaire, biologische en chemische wapens, verarmd uraniummunitie en witte fosformunitie. Tevens sluit SPF bedrijven uit die betrokken zijn bij de productie van tabak (omzetgrens >0%) en bedrijven die betrokken zijn bij de winning van kolen & olie uit teerzanden (omzetgrens >5%). Daarnaast sluiten we ondernemingen en landen uit die activiteiten verrichten die de Verenigde Naties, de Europese Unie of de Nederlandse overheid onaanvaardbaar vinden. Hierbij gaat het voornamelijk om vraagstukken over mensenrechten en wapens. Om bedrijven en landen voor uitsluiting op te sporen, onderzoekt Morningstar Sustainalytics voor ons in welke bedrijven en landen SPF niet moet beleggen. Morningstar Sustainalytics screent zowel ontwikkelde als opkomende markten op de genoemde criteria.

SPF sloot per eind 2023 in totaal 174 bedrijven en 14 landen uit van het beleggingsuniversum. Ter vergelijking: per eind 2022 waren dit in totaal 106 bedrijven en 14 landen.

Transparantie

Om transparant te zijn over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan publiceert SPF jaarlijks hierover in het jaarverslag. Hierin geven we aan hoe we in het betreffende jaar omgingen met duurzaamheid en welke resultaten we bereikten op dit gebied. Op onze website publiceren we elk jaar een overzicht van de totale beleggingsportefeuille, de uitkomsten van het stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen en het engagementbeleid. Ook ons duurzaamheidsbeleid vindt u daar. Tot slot staan er regelmatig items over ons duurzaamheidsbeleid in de SPF-nieuwsbrief en op de website.

In 2018 ondertekende SPF het ‘Convenant voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen’ (IMVB-convenant). Daarmee committeerden we ons om de OESO-richtlijnen en de ‘UN Guiding Principles’ in te bedden in ons beleid, de uitbesteding aan externe dienstverleners en de monitoring en rapportage daarover. Dit doen we via het Jaarverslag SPF.

In de SPF brochure Maatschappelijk en Verantwoord Beleggen en Corporate Governance vind je nog meer informatie over alle onderwerpen.

Verslaglegging

Om transparant te zijn over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan, rapporteert SPF jaarlijks over de voortgang in het Jaarverslag SPF. In dit verslag geven we aan hoe we in het desbetreffende jaar met duurzaamheid zijn omgegaan en welke resultaten er op het gebied van duurzaamheid zijn bereikt.

In het kader van openheid over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan, publiceert SPF zijn duurzaamheidsbeleid, overzicht engagementactiviteiten en stemgedrag op de website.

Duurzaamheid op de agenda

  • SPF blijft werken aan een verantwoord duurzaamheidsbeleid. Voorbeelden van acties die het bestuur op dit vlak benoemde, zijn: Evalueren van het uitsluitingenbeleid voor landen en bedrijven op basis van onze duurzaamheidsambitie en de door deelnemers aangegeven wensen uit het laatste deelnemersonderzoek;
  • Beleid bepalen voor een vervolgtraject met een bedrijf wanneer gesprekken en onderhandelen niet de gewenste resultaten opleveren voor mens en milieu;
  • Onderzoeken van mogelijkheden voor toewijzing van beleggingen naar de gekozen SDG's in de beleggingsportefeuille;
  • Verder invoeren van de vereisten uit de Europese duurzaamheidswetgeving (SFDR);
  • Vergroten van draagvlak onder onze deelnemers voor duurzaam en verantwoord beleggen door meer te rapporteren over onze activiteiten en resultaten op het gebied van duurzaamheid.