Nieuwsberichten

 
Pensioen verhoogd per 1 januari 2022 Gepubliceerd op: 03-03-2022

Onlangs heeft het bestuur van SPF het besluit genomen om de pensioenen in 2022 gedeeltelijk te verhogen, de zogenoemde toeslagverlening of indexatie.

Gedeeltelijke verhoging per 1 januari 2022

SPF streeft naar een optimaal pensioen. We willen je pensioen ieder jaar verhogen en mee laten groeien met de prijs- of loonstijging. Bij de jaarlijkse besluitvorming om een verhoging door te voeren, spelen de financiële positie van het fonds en de wettelijke regels rondom toeslagverlening een grote rol. De financiële positie wordt uitgedrukt in de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en alle huidige en toekomstige pensioenverplichtingen. De beleidsdekkingsgraad was 111,9% per 31 december 2021. Tussen 110% en 126% is volgens de huidige wettelijke regels een gedeeltelijke toeslag mogelijk. Het bestuur heeft daarom besloten dat in 2022 een gedeeltelijke verhoging wordt verleend.

De pensioenen die nu worden uitgekeerd, worden in maart verhoogd met een nabetaling over de maanden januari en februari.

De opgebouwde pensioenen worden per 1 januari verhoogd en de gevolgen van die verhoging zijn in het volgend UPO (Uniform Pensioenoverzicht) verwerkt.

Berekening gedeeltelijke verhoging per 1 januari 2022

De ingegane pensioenen en de opgebouwde pensioenen van ex-medewerkers worden met 0,46% verhoogd. De stijging van de prijzen bedroeg in 2021 3,28%. Kijkend naar het verschil tussen het niveau van de beleidsdekkingsgraad waarop volledige indexatie mogelijk is (126%) en het niveau van de peildatum 31 december 2021 (111,9%), mag er 14,1% van de prijsstijging worden gegeven: 14,1% van 3,28% is gelijk aan 0,46%.

De opgebouwde pensioenen van medewerkers worden met 0,55% verhoogd. In 2021 was de loonstijging in Bergen op Zoom 3,79% (1,75% in 2020 en nog 2,00% uit 2021 die nog niet was meegenomen in de grondslag voor toeslag begin 2021) en in Zuid-Limburg 4,04%. De gemiddelde stijging van de lonen bedroeg in 2021 daarmee 3,91%. Kijkend naar het verschil tussen het niveau van de beleidsdekkingsgraad waarop volledige indexatie mogelijk is (126%) en het niveau van de peildatum 31 december 2021 (111,9%), mag er 14,1% van de gemiddelde loonstijging worden gegeven: 14,1% van 3,91% is gelijk aan 0,55%.

Geen volledige toeslag?

Zoals hierboven beschreven worden de pensioenen van alle deelnemers niet volledig verhoogd. Dat geldt voor de pensioenen die nu worden uitgekeerd, maar ook voor de pensioenen die werknemers opbouwden voor later. Als gevolg van het niet volledig toekennen van toeslagen, vermindert de koopkracht van de pensioenen. Stel dat gemiddeld de prijzen jaarlijks stijgen (inflatie) met 2% en de toeslagverlening blijft over tien jaar volledig uit, dan is jouw pensioen na deze periode van tien jaar afgerond 20% minder waard. Je krijgt dan geen lagere uitkering maar je kunt met hetzelfde geld minder kopen.

Wil je meer weten over de toeslagverlening bij SPF klik dan hier.
Wil je zien hoe je pensioen de afgelopen jaren is verhoogd, klik dan hier.

Motie Van Dijk en indexatie

Onlangs is in de Tweede Kamer een in dit verband relevante motie aangenomen en toegevoegd aan de concept-wetgeving rond het nieuwe pensioenstelsel. Deze motie – de ‘Motie Van Dijk’ - moet het pensioenfondsen mogelijk maken om al bij een lagere beleidsdekkingsgraad, vanaf 105%, het pensioen te indexeren. Het is de verwachting dat de Wet Toekomst Pensioenen in de loop van 2022 wordt behandeld en vastgesteld.

De nieuwe wetgeving gaat naar verwachting pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2022 gelden. We houden jullie periodiek van ontwikkelingen op de hoogte via deze website, nieuwsberichten en andere media. 

Is in de toekomst een verlaging van pensioen mogelijk?

Als ontwikkelingen op de financiële markten slecht uitpakken is het mogelijk dat de financiële positie van SPF verslechtert. Als de financiële positie van SPF te slecht wordt, moet SPF, als uiterste redmiddel, de pensioenen verlagen. SPF verwacht echter, op basis van de berekeningen in het herstelplan, dat de dekkingsgraad ook na de verhoging van de pensioenen, kan herstellen naar het vereiste niveau. Mede op basis hiervan heeft het bestuur kunnen besluiten de pensioenen niet te verlagen en dat er per 1 januari 2022 een verhoging van de pensioenen plaatsvindt.

Jouw mening telt!
De nieuwsbrief van SPF (verschijnt 4x per jaar) lees ik .....