Nieuwsberichten

 
Pensioenen niet verhoogd maar ook niet gekort Gepubliceerd op: 25-03-2020 SPF kort in 2020 de pensioenen niet. Helaas worden de pensioenen ook niet verhoogd met de stijging van de lonen of de prijzen, de zogenoemde toeslagverlening of indexatie.

Helaas geen verhoging
SPF streeft ernaar om je pensioen ieder jaar te verhogen en mee te laten groeien met de prijs- of loonstijging. Bij de jaarlijkse besluitvorming om een verhoging door te voeren, spelen de financiële positie van het fonds en de wettelijke regels rondom toeslagverlening een grote rol. De financiële positie van het pensioenfonds wordt uitgedrukt in de dekkingsgraad. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en alle huidige en toekomstige pensioenverplichtingen. Deze moet minimaal 110% zijn om (gedeeltelijk) te mogen verhogen. De dekkingsgraad van 105,7% per 31 december 2019 is jammer genoeg lager dan 110% en daarmee onvoldoende om toeslagen te kunnen verlenen. Daarom is door het bestuur besloten dat in 2020 geen toeslagen worden verleend op de pensioenen.

Toeslagverlening.jpg (316 KB)Doordat geen toeslag wordt toegekend, worden álle pensioen van alle deelnemers niet verhoogd. Dat geldt voor de pensioenen die nu worden uitgekeerd, maar ook voor de pensioenen die werknemers opbouwen voor de toekomst. Als gevolg van het niet toekennen van toeslagen, een situatie die zich nu voordoet bij SPF, vermindert de koopkracht van de pensioenen. Stel dat het gemiddelde prijzenpeil een jaarlijkse stijging (inflatie) laat zien van 2% en de toeslagverlening blijft over tien jaar uit, dan is jouw pensioen na deze periode van tien jaar afgerond 20% minder waard. Je krijgt dan geen lagere uitkering maar je kunt met hetzelfde geld minder kopen.

Wil je meer weten over de toeslagverlening bij SPF klik dan hier.

Bouw je nog pensioen op en ben je benieuwd welke gevolgen het uitblijven van de toeslagverlening heeft op jouw pensioen, log dan in op ‘Mijn SPF pensioen’ op de website.

Wil je zien hoe je pensioen de afgelopen jaren is geïndexeerd, klik dan hier.

Er hoeft gelukkig ook niet gekort te worden
Net zoals vorig jaar heeft het bestuur een herstelplan opgesteld. SPF verwacht, op basis van de berekeningen in het herstelplan, dat de dekkingsgraad zonder verlaging van de pensioenen, kan herstellen naar het vereiste niveau. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten dat er per 1 januari 2020 geen verlaging (korting) van de pensioenen plaatsvindt. Of volgend jaar de pensioenen gekort moeten worden of toeslagen verleend worden, wordt weer mede bepaald door de ontwikkeling van de dekkingsgraad. Deze is onder meer afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. Mocht een korting aan de orde komen, dan brengen wij iedereen die een pensioen krijgt, ten minste drie maanden van tevoren hiervan op de hoogte. Deze termijn was tot 1 januari 2020 één maand.

Wil je meer weten over het herstelplan bij SPF klik dan hier.
Jouw mening telt!
De nieuwsbrief van SPF (verschijnt 4x per jaar) lees ik .....