Nieuwsberichten

 
Het nieuwe pensioen komt eraan Gepubliceerd op: 01-06-2023 Na jaren overleg is een hervorming van het pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat met deze hervorming je pensioen beter uitlegbaar is en dat het beter past bij deze tijd. Vanaf 1 juli 2023 nemen we geleidelijk stappen om het nieuwe stelsel toe te passen. Uiterlijk per 1 januari 2028 moet SPF over zijn naar de nieuwe pensioenregeling.

Waarom nieuwe pensioenregels? 

Nieuwe pensioenregels.jpg (30 KB)Klik op de animatie om de video van ‘Ons nieuwe pensioen’ te bekijken. ‘Ons nieuwe pensioen’ is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.




Drie redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen
1. Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen en hoeveel pensioen ze krijgen. We gaan van een pot per pensioenfonds, waarbij iedereen aanspraak maakt op een deel, naar eigen pensioenpotjes.

2. Pensioen kan sneller omhoog dan nu
Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via je werkgever nu soms niet omhoog. Dat voelt misschien oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen directer meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan jouw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan zal het pensioen ook eerder omlaaggaan.

Om een al te grote impact van de beurs op je pensioen te voorkomen, zijn er maatregelen genomen. Zo worden winsten en verliezen uitgesmeerd. En wordt voor ouderen dicht bij hun pensioenleeftijd en de gepensioneerden minder risicovol belegd. Daardoor zien zij in een slecht beleggingsjaar hun pensioen niet zo scherp dalen. Een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen en kan daarom wat meer risico nemen. Verder houden we nog een reserve aan waarmee de invloed van slechte jaren wordt opgevangen.

3. Pensioen sluit beter aan op je loopbaan
Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De huidige pensioenregels passen daar niet goed bij. Daarom komen er nieuwe regels. Bouw je geen pensioen meer op via een werkgever of krijg je een andere pensioenregeling? Dan zie je straks beter wat dit betekent voor de hoogte van je pensioen.

Wat betekent het voor mij?
Je kunt nu nog zelf geen actie nemen. Het Pensioenakkoord wordt nu verder uitgewerkt door het kabinet en de sociale partners. Werkgever en de vakbonden moeten daarna eerst nog besluiten nemen over de toekomst van de pensioenregeling van SPF. En ook het Bestuur van SPF moet nog de nodige besluiten nemen. Als al deze stappen genomen zijn, gaan wij het plan, dat we al maakten, uitvoeren. In dat plan staat hoe we de nieuwe regeling gaan invoeren. Ook staat daarin hoe en wanneer we met jullie gaan communiceren. Houd dus je, al dan niet digitale, brievenbus in de gaten.

Het wordt een hele klus en alles moet zorgvuldig gebeuren. We zien het namelijk als onze voornaamste taak om te blijven zorgen voor een optimaal pensioen, nu en later.

Meer informatie?
Kijk op onze tegel Pensioenakkoord.

Jouw mening telt!
De nieuwsbrief van SPF (verschijnt 4x per jaar) lees ik .....